Onderhoudsvrije Tuin Tips

Een onderhoudsvrije tuin

Hoe ontwerp ik een onderhoudsvrije tuin?

Een onderhoudsvrije tuin zou iets voor mijn vader zijn. Mijn vader heeft altijd een hekel aan tuinwerk gehad en hij riep altijd: laat die achtertuin toch asfalteren! Gelukkig heeft mijn moeder wel groene vingers, maar een onderhoudsvrije tuin is op haar leeftijd wel fijn. Dus voor alle mensen die wel een tuin willen maar weinig tijd/zin/energie hebben hier mijn tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin, want een onderhoudsvrije bestaat niet. Zelfs als je alles zou bestraten heb je er nog werk aan: bestrating afspuiten minimaal 1 keer per jaar, onkruid verwijderen tussen de tegels. Echt geloof me, (de juiste) planten zijn minder werk dan bestrating!

1. Bestrating voegen

Om met de bestrating dan maar meteen te beginnen: grote tegels hebben minder voegen, dus minder ruimte voor onkruid. Ben je nou geen fan van op je knieën met een aardappelschilmesje onkruid tussen je stenen verwijderen, dan is daar de ultieme oplossing. Je bestrating (laten) voegen met voegmortel. Dus als je toch een nieuw terras gaat maken in je tuin is dit zeker het overwegen waard!

2. De juiste planten op de juiste plaats

Het lijkt een open deur, maar ik zie nog steeds mensen boerenhortensias zetten in voortuinen die vol in de zon liggen. Dan moet je natuurlijk niet klagen dat je zoveel moet water geven in de zomer. Planten voor de halfschaduw mogen ongeveer 4 uur per dag in de zon staan, planten voor schaduw maximaal 2 uur. Een goed beplantingsplan kan je een hoop werk besparen. Je begrijpt dat planten in potten zetten ook geen aanrader is voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Deze planten hebben vaker bemesting nodig en zijn bij droogte afhankelijk van jouw inzet met de gieter.

3. Kies voor heggen die maar 1 keer per jaar gesnoeid moeten worden

Een ligusterhaag is lekker snel dicht, maar daarna moet je hem minimaal 3 keer per jaar te lijf gaan met de heggeschaar. Voor mensen met LDS (Luie Dikzak Syndroom🤣 ) is dat natuurlijk geen aanrader. Kies daarom liever een langzaam groeiende heg, het duurt iets langer voordat hij mooi dicht is, maar daarna heb je er ook weinig werk aan. De Portugese Laurier is bijvoorbeeld een goed alternatief: groeit relatief langzaam, groenblijvend en met 1 keer per jaar snoeien kun je gewoon weg komen.

4. Zo snel mogelijk geen kale grond meer: bodembedekkers!

Waar planten staan kan geen onkruid groeien. Ik ontwerp zelf altijd borders met onderbeplanting, zolang de planten die ik wil hebben nog niet groot genoeg zijn om alle kale aarde te bedekken zorgt de onderbeplanting ervoor dat ik geen onkruid hoef te wieden. Aan een volgroeide border zou je na de voorjaarsopruiming geen werk meer moeten hebben, op de incidentele stiekeme indringer na.

5. Terassen voor schaduw en zon

Een goed ontwerp heeft voor elk moment van de dag een plek in de schaduw en een plek in de zon. Op die manier kan je een vaste opstelling maken voor je tuinmeubilair, zodat je niet elke keer alles heen en weer hebt te sjouwen.

6. Geen (echt) gazon

Een gazon is veel werk, verticulteren, bemesten, in de zomer soms 2 keer per week maaien enz. Dus maak een ontwerp zonder gras, of kies voor kunstgras. Voor mij geen optie vanwege mijn twee viervoeters die wel eens heel incidenteel een plasje willen maken op het gras en op kunstgras gaat dat erg stinken. Maar voor voetballende kinderen is het natuurlijk een prima optie. Er zijn tegenwoordig soorten die er best realistisch uit zien.

7. Hardhouten tuinafscheiding

Voor duurzaamheid moet je betalen. Hoe harder het hout, hoe langer het mee gaat, hoe meer het kost. Maar dan weet je zeker dat je er voorlopig geen omkijken naar hebt.

8.Goede waterhuishouding

Met waterhuishouding bedoel ik niet alleen sproeiersystemen. Deze systemen zijn natuurlijk de ultieme luxe voor een tuinier. Je hoeft zelfs niet meer op een knop te drukken, want die systemen kan je gewoon vooruit programmeren. Nee, ik bedoel eigenlijk de natuurlijke afvoer van water in je tuin. Een regenton is de perfecte oplossing om het centrale rioleringssysteem niet te overbelasten. Dus daarom gewoon een regenpijp aftakken naar een regenton en je hebt als bonus altijd het water dat planten het lekkerste water vinden: regenwater!

https://www.huisjeboompjebeter.nl/uploads/20180319-Infoblad-Plaats-een-regenton-A4.pdf

Bij een nieuw tuinontwerp is het belangrijk te inventariseren of er plekken zijn in de tuin waar na heftige regenval zich te veel water verzameld. Sommige planten kunnen niet tegen constant natte voeten, bestrating verzakt ervan en slaat veel sneller groen aan.

Met deze 8 tips realiseer ook jij een onderhoudsvrije tuin. Heb je hulp nodig? Ik weet nog een leuk adresje… www.DeGroeneBuitenkamer.nl

logo De Groene Buitenkamer Tuinontwerp tuinontwerp goedkoop betaalbaar kleine tuin

Misschien ook interessant:

  • ‘Buxusmot langs geweest? 5 Alternatieven voor buxus

http://degroenebuitenkamer.nl/5-alternatieven-voor-buxus-buxusmot-is-langs-geweest-heg-haag/

  • De tropische tuin: vakantiegevoel in eigen tuin

http://degroenebuitenkamer.nl/tropische-tuin-vakantiegevoel-in-eigen-tuin/

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.